Heilige huisjes

Een van de problemen met het willen wonen in, of rondom, Manhattan is dat iedereen wil wonen in, of rondom, Manhattan. En alhoewel je omkomt in de woontorens, blijken ze toch een ondoordringbare vesting voor een buitenstaander.

Wij, als doorgewinterde VINEX huurders, hadden al vaker met dit bijltje gehakt dus wat kon ons nou gebeuren. Je bekijkt wat websites, kiest wat appartementen die je graag zou willen bekijken en uiteindelijk kies je er een waar je ook daadwerkelijk wilt gaan wonen. Want zo gaat dat, in ons koude kikkerlandje. Je handelt nog wat zaken af met de makelaar/verhuurder en eventuele huidige huurders en je bent klaar om je nieuwe droomhuisje te betrekken.

Maar in Amerika blijken de zaken heel anders te gaan. Wij boeren uit de lage landen pakken het toch even heel anders aan dan de big boys in The States.

 

Het bekijken van een appartement is geen probleem, je kunt dezelfde dag nog terecht en krijgt een uitgebreide rondleiding: appartement, gym, rooftop lounge, business center, eventueel zwembad, je mag alles zien. Maar waar je als Nederlander uiteindelijk toch echt nieuwsgierig naar bent, zijn de centen. Hoeveel gaat het kosten? Want, meneer de makelaar, wij hadden online gezien dat deze eenheid voor 3.500 dollar per maand op de markt staat, maar wat zijn de bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor gas, water, licht en parkeren?

Tjsa, en daar steekt dan toch een van de grote verschillen met Nederland de kop op: hij stond wel voor 3.500 dollar per maand op de website, maar de prijs is zojuist omhoog gegaan, hij kost nu 4.000 dollar, met nog 500 dollar extra kosten. Maar als u direct het hele bedrag overmaakt is dit prachtige optrekje van u.

Het hele bedrag? Voor 6 maanden? Maar dat is meer dan 25.000 dollar, IN EEN KEER?? Ja mevrouwtje, zo werkt dat hier. Ik heb het appartement wel aan iemand anders beloofd maar als u mij vanmiddag het totale bedrag brengt, is het voor u. En het contract dan? Dat handelen we later wel af.

Wij als nuchtere Nederlanders hebben natuurlijk snel alles op een rijtje gezet en hebben toen gemaakt dat we wegkwamen. Dit was toch iets te louche allemaal. Maar het geeft wel goed weer hoe hier zaken wordt gedaan, wie het eerst met de centen over de brug komt, heeft de deal binnen gehaald. Niks geen mondelinge overeenkomst of optie, centen willen ze zien.

Gelukkig leren wij heel snel en zijn er ook veel welwillende mensen in Amerika. Uiteindelijk bleek dat zaken doen met de grote makelaarskantoren geen doen was en hebben we gekozen voor onderhuren. En dat bleek een hele goede zet te zijn. We hebben een fantastisch appartement gevonden met een nog beter uitzicht.

The view

Our livingroom

Rounded Rectangle: © Ymke Oerlemans, 2012

Log in op Facebook om een reactie achter te laten of om deze pagina te ‘liken’.

Reageer

Blog van het kleine meisje in de grote stad